Cumartesi, Aralık 05, 2009

isveçnorveçdanimarka

Hani yanak bu kaşınır ya, işte elimizi yüzümüze sürdüğümüz o andan itibaren binlerce deri parçası havaya saçılıyor. Güneş ışığında uçuşan deri parçalarını görebiliriz. Otobüslerde, kapalı alanlarda başkalarının deri parçalarını soluyoruz. Bu da günün farkındalığı olsun.

***

Türkçe klavyeme dönüş yaptım. Bu demek oluyor ki TOEFL kabusu bitti. Şimdi İsveç'in genel başvuru portalı studera'nın istediği şekilde dökümanları toplamak var. Uluslararası öğrenci olarak yüksek lisans programlarına başvururken 4 tercih hakkımız oluyor. Öss'deki gibi en çok tercih edilenden en az tercih edilene kadar sıralanıyor bölümler ve çevrimiçi kayıt tamamlanmış oluyor. Akabinde de transkript, diploma gibi dökümanlar beli bir sıraya konup postayla İsveç'e yollanıyor. En güzel kısmı da şu: 4 program için ayrı ayrı 4 set döküman hazırlanmıyor. Postayla giden dökümanların hepsi Stockholm'deki genel merkezde taranıp internette başvuru yapılan üniversiteler dağıtılıyor. Bu, özellikle noterli çeviri gibi para yiyen dökümanlarda çok işe yarıyor. Kötü yanı ise, ayrı bölümlere yazılan motivasyon mektuplarının hepsi başvurulan tüm programların kabul departmanları tarafından görülüyor. Yani okullara ayrı ayrı yağ çekmek, her bölüme gizliden "kimseye söyleme ama en sevdiğim bölüm sensin" demek imkansızlaşıyor.

Başvuru ile ilgili kafada oluşan soru işaretleri için bir arkadaş wiki hazırlamış.

***

Sigara bırakmada 8. günüm 6. saatim. Bugün özellikle önemli bir gündü. 5 senedir ne zaman gitsem sigara içtiğim bir bahçede, etrafımdaki insanların %70'i sigara içerken ne bir kaygı ne bir telaş ne bir istek içindeydim. Akşama doğru bara gittiğimizde, masanın üstünde uzun zamandır kullandığım bir markanın pakedi vardı, hiç yabancılık çekmezdim ama içmedim. İçmeyeceğim!

***

Yarın öğleden sonra tempolu yürüyüşe çıkacağım. Oturduğum semtin yürüyüş yolunun beton olmasından bahsetmiştim ama dün farkettim ki apayrı bir de koşu yolu varmış. Zemin kırmızı/kahverengiyken iki kenarında sapsarı yapraklar var. Eğer fotoğraf makinesini taşıyabileceğimi düşünürsem, bir kaç fotoğraf çekeceğim.

Dün yürüyüşüm arasında 2 kere 1'er dakikalık koşu denemesi yaptım. Akabinde 5'er dakika yürüdükten sonra anca kendime gelebildim.

Bir gün 30 dakika boyunca koşabilecek miydi?