Cumartesi, Mayıs 09, 2009

güzel saçlı halley

Halley kuyruklu yıldızı 2061'de bir daha görünecek. Ben o zaman 75 yaşında bir genç kız olacağım. İşimi gücümü bırakıp -hani günde 8 saat çalışacağım ya- güzelim cometi görmeye gideceğim. Bu comet, eski Yunancada saç anlamına geliyormuş. Yani sevgili eski Yunanlılar, kuyruklu yıldızlara saçlı yıldız diyorlarmış. Peh, saçlı yıldız!

Bir şeyin kozmik tozdan oluşması ne kadar süper, değil mi?

Sırf biz Türkçe'ye çevirince komik olsun diye, gayet ciddi araç-gereçlere Very Large Telescope gibi isimler veriyorlar.

Çok kocaman teleskoptan alınan verilere göre, Halley üzerinde yaşayan çok minicik yaşam formları olabileceği açıklandı. Saçları da pek uzunmuş.


Halley, yörüngesi üzerinde geizinip dururken, geçenlerde bizim sokakta bir kavga çıktı. Gencecik gençler birbirine girdi. Polisler, ambülanslar -bir tanesinin annesi fenalaştı-, bağrışmalar, gerginlikten doğan yeni kavgalar... Sonra polisler bizim durduğumuz yere yaklaşıp konuşurlarken duydum ki, ne olduğunu bir türlü anlayamamışlar. Sokağı ayağa kaldıran koskoca kavganın testeron kaynaklı olduğunu söylemek istedim o an. Hani Yüzyıllık Yalnızlık'ta albay soruyordu ya: Niçin savaşıyorsun? Silahdaşı da yüce Liberal Parti için diyordu. Kendisi ise yiğitliğe kara çaldırmamak için savaştığını ve bunun kafasına yeni dank ettiğini söylüyordu. Yiğitliğe kara çaldırmamak için yani.

Netekim meraktan, beden dili araştırmalarıma güzel bir örnek olduğundan ve saire herkes gidene kadar baktım durdum. En güzl yorumu annem yaptı: "Şu karşı apartmandakinin görüş açısı çok güzel."

Ben de Halley kuyruklu yıldızını görüş açımın iyi olacağı bir yerden izlemek istiyorum lüfen.