Salı, Aralık 01, 2009

sakiz cigneyerekten

Time Smoke-Free: 5 days, 53 minutes and 54 seconds
Cigarettes NOT smoked: 50

5 gunde 1 bucuk kilo alinabilirmis. Yemeklerden sonra tatli yemek eglenceliymis. Kahvaltiyi saglam yapinca aksama kadar acikmiyormusum. Kalvaltida recel yiyince, gun icinde insan aburcubur istemiyormus.

Vay canina!

Demin ilk bes gunun en buyuk sigara ozlemini cektim. Annemle cayimizi yudumlarken kendimi uzaklara dalmisken yakaladim. Aklimda sigara elimde cay... Ayaga kalkip bardagimi lavaboya bosalttim. "Cay tehlikeli olmaya basliyor!" dedim. Dunyanin en sacma alarmiydi herhalde ama gercekten o an cok sey ifade ediyordu.

Nasil atlattigima gelince, gunlerdir okudugum seyleri dusundum. Bir iki dakika surecekti ve bir iki dakika surdu.


***

Gecen ay teyzemlerin apartmanina ogleden sonra herhangi bir saatte (yani demek istiyor ki, insanlar gayet uyanikken) hirsizlar gelmis. Apartman kapisi bir sekilde acik birakilmis, hedefteki yasli teyzenin bakkala gittigini goren hirsizlar da hemen teyzemin ustundeki daireye girmisler. Ama o da ne, evde uyuyan bir genc kiz daha varmis! Kiz uykuyla uyaniklik arasinda, basucundan cep telefonunun alindigini gorunce basmis cigligi tabi. Hirsizlar da hemen takir tukur merdivenlerden kacmaya baslamislar. Teyzem, apartman kapisini sert carpan veya bagirip cagirarak merdivenlerde dolasan herkese bagirdigi gibi daire kapisini acip, bu sefer hirsizlara "Kosmayin yavrum, cok ses cikiyor, kac kere soyleyecegim!" diye bagirmis. Hirsizlar en az bir cep telefonundan olduklari gibi, bir de teyzemin tiz sesiyle paylanmis da olmuslar.

Cok daha onceden de alt katlarda bir kadinin "Hirsiz!" diye bagirmasi uzerine polislere apartmana toplamis teyzecigim. Aslinda, kadin kocasina "Hirsiz! Hayatimi caldin, hirsiz!" diye bagirmaktaymis o sira.

***

Henuz kosmaya baslamadim. Zaten bir hafta daha akcigerlerimin toparlanmasini bekliyorum. Yarin kosu ayakkabisi alisverisine cikacagim. Binbir turlu degisken var dogru ayakkabiyi bulmak icin. Ayrica 1 ay sonra yoga yapmaya baslarim diye korktugumdan da cok fazla para harcamak istemiyorum. Belki de cok fazla para harcayip, sucluluk duygusuna kapilmak lazimdir.

Ayakkabi alirken, ayagin altindaki girintinin ne kadar buyuk olduguna bakmak gerekiyormus. Ogrenmek icin de wet test  dedikleri bir testi yapmak kolay gerekli. Ben, usendigim icin yapmadim ve kendimi hep normal ayakli biri olarak dusunup ayakkabi baktim ama bugunku testin sonucunda high arch ciktim. Gene de hicbir seyden emin degilim. Yarin buyuk bir spor arac-gereci dukkanina gidip, ayakkabilari giyip kosarak deneyecegim. Bakalim ne olacak.

Yine de kosacagim zaman en buyuk sorun Istanbul'un sacma sapan yollari ve sokaklari olacak. Ornegin benim oturdugum semtin sahilinde bir yurume yolu var ve beton. Ne yurumek ne de kosmak icin beton zemin tercih edilir, bunu beden egitimi dersi aldigim zamandan beri biliyorum. Asfaltta olerek saglikli yasanmak yasanmaz, bu da bir gercek. Sanirim disari cikip kosmadan hicbir seye cozum bulamayacagim.

***

Evet, konsantrasyon problemim olabilir. Kafamda bambaska bir sey soyluyorken, ellerim klavyede bambaska bir kelime yaziyor olabilir. Umarim Cuma gunu TOEFL'da sirf bu yuzden sacmalamam.